Burrata sajt: egy kis különlegesség a hétköznapokra

Miért olyan különleges?

A burrata sajt, amely rendkívüli lágyságáról és krémességéről ismert, kívülről egy egyszerű mozzarella, de ez csupán a külső. Először a 20. század elején jelent meg, természetesen Olaszországban, nálunk pedig leginkább bruschettánkon találhatod meg.

Ez a sajttal töltött sajt pont ezért különleges: elkészítése során megtöltik a mozzarellát a maradék mozarelladarabok tejszínes keverékével vagy vajjal, így az eredmény egy fehér, harapható állagú golyó, amelyben egy ricotta jellegű krémet találunk.

Csak frissen

Fontos, hogy az elkészítést követően 1-2 napon belül érdemes elfogyasztani, különben a kellemes édes-vajas hatást savanyú ízek váltják fel. Tehát a burrata sohasem érlelt vagy füstölt, csak frissen jó és kevés ideig tárolható.

Érdekesség, hogy eredetileg bivalytejből készült, de napjainkban már inkább tehéntejet használuk. És így az eredmény a tökéletes harmónia: a mozzarella krémességét fokozza a belsejében található meglepetés, ami a külső, szilárdabb réteggel összhangban egészen egyedi élményt nyújt. 

Az elkészítés lépésről lépésre:

Mivel fogyasszuk?

A buratta sajt bármilyen salátát fel tud dobni, de fogyaszthatjuk egyszerűen pirítóssal, tésztákhoz, füstölt húsfélékhez, sonkafélékhez. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük